De vijfling van Sluis

Aan de kade in Sluis staan vijf grensstenen op een rij, verbonden met een ijzeren stang. Eigenlijk is het een vier-en-éénling: het zijn namelijk vier Oostenrijkse palen met een grenspaal van 't Vrije van Sluis in het midden.
Alle palen hebben in de omgeving van Sluis hun oorspronkelijke standplaats gehad. Vermoedelijk stonden de vier Oostenrijkse palen in de buurt van Sint Anna ter Muiden, ze dateren van de 18e eeuw, toen keizer Josef II (1780-1790) ook de scepter over de zuidelijke Nederlanden zwaaide.

Ze zijn ongeveer 1.35m hoog en dragen aan beide zijden een medaillon met het landswapen. De Hollandse leeuw, met het zwaard en de zeven samengebonden pijlen en de Oostenrijkse dubbele adelaar met de keizerlijke kroon.
De grenspaal van 't Vrije van Sluis. Dit is de middelste van de vijf palen. Hij dateert uit 1660 en is het resultaat van een overeenkomst tussen het stadsbestuur van Sluis en het College van 's Lands van den Vrije van Sluis ten aanzien van enkele geschilpunten en over de grenzen van de jurisdicties. Waarschijnlijk is dit de paal die aan de Oostpoort van Sluis heeft gestaan.  Het is een 1.40 m hoge paal van 31 cm vierkant met afgeplatte hoeken.
Straatzijde (links) en Kanaalzijde (rechts).